1. Je bent hier:
  2. home
  3. verslagen loopgroep
  4. aku-doet-groningen-in-estafette

AKU doet Groningen in Estafette

Maandenlang hebben we ernaar uitgekeken en voor getraind, en zaterdag 1 juni was het dan zover: de estafetteloop van Groningen.  Een fantastische, maar vooral gezellige loopuitdaging die de lopers van Atletiek Klub Uithoorn met glans en glimlach doorstonden

Door Harry Langeveld

De Noorderrondrit estafette is een event van hardloop-events.  Dit maal had een trip van 157 km uitgezet door Groningen, die door een team van minimaal 6- en maximaal uit 12 personen in estafettevorm  afgelegd moet worden.

Met 8 man is AKU zaterdag 1 juni naar het noorden vertrokken om deze uitdaging aan te gaan. Het team bestond dit keer uit 6 lopers, een chauffeur en een fietser (Karin Versteeg, Baukje Verbruggen, Elisabeth van den Berg, Theo van Rossum, Hans Versteeg, Nan van den Berg, Eric Ten Veldhuis en Harry Langeveld).  Met de auto vertrokken we vanuit Uithoorn om 01:30!  En om 04:40 viel het startschot en gingen we fris van start.

Voorgaande jaren deelden we het team op in 2 groepen: toen ging het om meer dan 200 km. Omdat het nu 'slechts' om 157 km ging deden we alles met 1 groep. Hierbij liep de loper 2KM waarna hij 2KM kon uitrusten. Vervolgens ging hij als begeleider diezelfde afstand fietsen. Hierna had hij nog 2KM om uit te rusten om vervolgens weer 2KM te gaan hardlopen. Als je 3x gelopen had dan was er ongeveer een uur rust. Zo was er wat tijd om voor de inwendige mens te zorgen. Eenieder had hier zijn ‘geheime recept’ voor (wortelsoep?).

Wat klonk als een makkie bleek toch een behoorlijke beproeving te zijn: eerst nauwelijks geslapen en vervolgens de hele dag actief. Ik moet dan ook zeggen dat we bij de finish om 20:30 wel een beetje op ons tandvlees liepen: maar de missie was volbracht!! Dit ging niet geheel zonder slag of stoot: zo zijn we enkele keren verkeerd gelopen, ondanks dat we de navigatie op de telefoon hadden geladen. We liepen door verschillende natuurgebieden. Hierbij was het niet mogelijk om de auto te laten volgen. Die moest via een alternatieve route weer op de lopers-route terecht komen. En als de loper dan sneller is dan gedacht dan staat de auto te wachten op een loper die allang weer verder was. Ook gebeurde het dat de loper via een straat ernaast de auto passeerde zodat we elkaar miste. Al met al is het toch goed gekomen!!

Vorig jaar liepen we in fraaie Friesland, maar Groningen is zeker zo mooi! Naast de vele natuur zijn er ook hele mooie en historische gebouwen. Sommige waren via balken gestut zoals we het ook uit het nieuws hebben vernomen. En wat vooral prettig was dat het zomaar kan gebeuren dat je een uur lang geen andere auto’s tegenkomt!

We hebben er gelijk een weekendje uit van gemaakt: op zondag hebben we de stad Groningen bezocht. We hebben de stad ook vanaf het water verkent. Het was een enorm enerverend weekend waar we met een goede herinneringen aan terug kunnen denken (de spierpijn zullen we snel vergeten zijn). En kunnen we weer voorzichtig gaan denken aan de estafette voor 2020!