1. Je bent hier:
  2. home
  3. verslagen loopgroep
  4. elfsteden-estafette-2018

Elfsteden Estafette 2018

In het weekend van 9 en 10 juni hebben 12 lopers van de lopergroep van Atletiek Klub Uithoorn (AKU) meegedaan aan de Decathlon Elfsteden Estafette. Dit is een avontuurlijke roadtrip langs de historische Friese elf steden, gebaseerd op de beroemde schaatsklassieker, waarbij teams een afstand 226 km. non-stop hardlopend afleggen

Door: Huub Jansen

De bedoeling van deze estafetteloop is om in teamverband de 226Km zo snel mogelijk af te leggen. Tijdens de race moet er constant minimaal één loper op het parcours zijn. Deze loper wordt vergezeld door minimaal één fietser die navigatie als belangrijkste taak heeft. Daarnaast zorgt de fietser voor verlichting in de nachtelijke uren. Een team bestaat uit maximaal 12 lopers die afwisselend lopen, fietsen, navigeren en autorijden. De wisselpunten mogen door het team zelf ingedeeld worden.

Bij elk van de 11 steden moet er, net zoals bij de schaats Elfstedentocht, een stempel gehaald worden en de volle stempelkaart kan dan bij de finish omgeruild worden voor de felbegeerde elfstedenkruisjes.

Om de uitdaging te slechten hadden de lopers van AKU zich in twee teams verdeeld, die elk 2 blokken van tussen de 45 en 55 km en een afsluitend een blok van 20 km zouden afleggen. De laatste paar kilometers naar de finish zouden gezamenlijk afgelegd worden.

Op zaterdagvond even voor half zeven vertrokken Baukje Verbruggen, Karin Versteeg, Hans Versteeg, Ronald Velten, Harry Langeveld en Jaap Bouwmeester als team 1 vanuit Leeuwarden om hun eerste blok te gaan lopen. Ze hadden ervoor gekozen om steeds stukken van 2 km te lopen en dan te wisselen. Door een prachtige zomeravond was het prima weer om te lopen. Via Sneek en IJlst kwamen we na zo’n vier uur lopen aan in Woudsend, waar de stempelkaart overgedragen werd aan het andere AKU team.

In Woudsend vervolgden rond 22.30 uur Theo van Rossum, Hans Mooij, Eric ten Veldhuis, Wil Voorn, Atie van Oostveen en Huub Jansen hun tocht. Het was inmiddels donker geworden maar met een graad of 15 was het nog steeds heerlijk loopweer. De lange broeken en trainingsjasjes hoefden alleen tijdens het fietsen aangetrokken te worden.

De route ging via Sloten, Stavoren naar Hindelopen, om bij Workum weer te wisselen met het eerste team. Omdat we door het hoge tempo vroeger aankwamen bij dit wisselpunt dan van te voren aangegeven, moesten de lopers bijna anderhalf uur wachten voordat ze verder mochten. Deze ‘neutralisatie’ was door wedstrijdleiding ingesteld om er voor te zorgen dat de deelnemende teams bij elkaar in de buurt zouden blijven lopen en uiteindelijk binnen korte tijd van elkaar te finishen in Leeuwarden. Aan de ene kant was dit vervelend omdat we lekker in het ritme zaten, maar aan de andere kant was het voordeel dat de teams weer dichter bij elkaar liepen waardoor er zo weer een competitie element ontstond.

Om even voor 05.00 uur werd de tocht vervolgd, richting Bolsward. Nadat hier de stempel was ontvangen ging het via Harlingen naar Franeker. Na een hele korte nachtrust stond team 2 al weer klaar om het stokje over te nemen. Helaas kregen we ook hier een wachttijd van anderhalf uur, zodat we vlak voor 10.00 uur onze tocht mochten vervolgen. Hoewel het bewolkt was liep de temperatuur richting 20 graden en daarmee zou het een warme(re) dag worden.

Team 2 had het geluk dat het parcours langs de prachtige natuur rondom Bartlehiem liep. Er werd voornamelijk gelopen over wandel- en fietspaden. Hierdoor moest de auto omrijden zodat de stukken langer waren dan 2 km. Door onderling af te wisselen tussen loper en fietsers werd ook dit stuk van het parcours met passende snelheid afgelegd.

Vlak na het bekende bruggetje van Bartlehiem begon team 1 aan hun laatste 20km en rondden ze Dokkum. Halverwege Dokkum en Leeuwarden wisselden de teams nog een laatste keer en liep team 2 terug naar Leeuwarden. Circa 3 km voor de finish werden de auto’s bij de plaatselijke supermarkt geparkeerd en liepen we gezamenlijk het laatste stukje om na 226km te finishen in Leeuwarden. Moe maar voldaan (zoals dat zo mooi heet) keerden we met het verdiende elfstedenkruisje terug naar Uithoorn.

Hoewel het geen wedstrijd was, toch maar even de gelopen tijd vermelden:  de estafette is afgelegd in 19 uur. Dit resulteerde in de vijfde plaats van in totaal 23 teams. Niet slecht voor een team waar maar één loper jonger is dan 50 jaar….