35.000 hardlopers, 38 AKU-ers en 40.000 bekertjes water.

38 AKU-ers voorzien 35.000 hardlopers van water (en aanmoedigingen) tijdens de 41e editie van de TCS Amsterdam Marathon. Een prachtige dag met een zonnig randje.

Door: Ronald Velten

Zondagochtend waren maar liefst 38 vrijwilligers van AKU vroeg opgestaan om bij Galileoplantsoen in Amsterdam de traditiegetrouwe verzorgingspost op het 32Km van de Amsterdam Marathon te verzorgen. Bij aankomst om 08:30 was het direct hard werken voor de vrijwilligers om de eerste 20.000 bekertjes klaar te zetten voor de lopers.  Ruim op tijd stond de ploeg klaar om de 35.000 lopers van de hele en halve marathon van water te voorzien en was het wachten op de eerste lopers.
 
Om 11:00 kwamen de eerste wedstrijdlopers op hoog tempo voorbij, aangevoerd door Daniel Wanjiru die op weg was het 3 jaar oude parcoursrecord te verbreken in een verbluffende 02:05:21! Een geweldige prestatie!
 
Het zonnetje brak in tussen door en in combinatie met weinig tot geen wind zorgde dit voor een ongekende mooie Oktoberdag. De temperatuur liep dan ook op naar een voor de toeschouwers en vrijwilligers aangename, maar voor de lopers erg warme 18 graden. Veel lopers hadden het dan ook zwaar met de relatief hogere temperatuur en namen even wandelend het water dankbaar in ontvangst. Sommigen met 3 bekertjes tegelijk, waardoor de AKU-crew flink moest doorwerken.
 
Het AKU-team deed dit weer super, een deel van het team nam het uitdelen voor haar rekening nam, een ander deel regelde dat de voorraad aangevuld bleef en een andere groep zorgde dat de weggooide bekertjes werden opgeveegd. Kortom een ultiem staaltje teamwerk om de lopers zoveel mogelijk te laten genieten van hun marathon!
 
En natuurlijk ging er extra gejuich en aanmoedigingen op toen clubgenoten Ruud (03:27:06), Mandy (03:29:44), debutant Jorrit (03:58:19) en Margreet (04:05:16) de post voorbij snelden op jacht naar hun PR.
 
Om circa 13:30 was de grootste drukte van de Marathon voorbij en was het zaak de volgende lading klaar water te zetten, waarbij nog eens een 20.000 bekertjes werden gevuld. Veel tijd hiervoor en om eventueel uit te rusten was er niet. Want toen het staartje van de 16.500 marathonlopers nog voorbij kwam, diende de eerste halve marathon lopers zich al weer aan. Een groep van nog eens 18.500 dorstige lopers die er op volle snelheid aankwam … en ook deze groep werd snel van water en een bemoedigend woord voorzien!
 
Om circa 15:00 was het zo goed als over en kon de ploeg het opruimwerk beginnen, terwijl een aantal de laatste achterhoede lopers nog voorzagen van water.  Toen de bezem- en materiaalwagen passeerden konden we de post weer opgeruimd overdragen aan de organisatie en terugkijken op een geslaagde dag.
 
Namens de vereniging, het bestuur en Le Champion  willen bij deze het hele team bedanken voor de fantastische inzet tijdens een fantastische dag!
 
Kijk voor een indruk van de marathon op het instagram account van de organisatie.
https://www.instagram.com/tcsamsterdammarathon/

P
hoto credits: 
Tile: Jeroen van Polen
Header: Rene Noorbergen