AKU-lopers bedwingen Hondsrug Trail Estafetteloop (226 km).

Afgelopen vrijdagmiddag 9 juni begonnen 12 atleten van de Atletiek Klub Uithoorn aan de Hondsrug Trail Estafette. Dit is een estafetteloop van circa 226 km van Schipborg in Drenthe naar Bad Laer in het Teutoburgerwoud in Duitsland.

Door: Huub Janssen

Hoewel er op tijd vertrokken was vanuit Uithoorn, zorgde de drukte op de weg ervoor dat we pas om 17.50 in Schipborg arriveerden. Omdat het startschot om 18.00 uur zou klinken was er nog net genoeg tijd om de veters vast te maken en de startnummers op de fiets en auto’s te bevestigen.

Team A begon dit avontuur en hierin zaten Anne-Marie Fontijn, Harry Langeveld, Hans Mooij, Atie van Oostveen, Wil Voorn en Walter Zuijderduin. De gehele route was er constant één loper actief die begeleidt werd door twee fietsers. Deze fietsers zorgden ervoor dat de juiste route gevolgd werd en dat de loper veilig kon lopen mede door de extra verlichting. De andere drie teamleden zaten in de auto die telkens twee kilometer vooruitreed tot het volgende wisselpunt.

Om 22.10uur (na circa 45km) werd het stokje overgenomen door team B die een groot deel van de nacht voor hun rekening zou nemen. Dit team bestond uit: Huub Jansen, Theo van Rossum, Eric ten Veldhuis, Baukje Verbruggen, Karin Versteeg en Hans Versteeg.                

De route liep via Emmen in oostelijke richting en bij Zwartemeer werd de grens met Duitsland gepasseerd. Door het heerlijke loopweer –droog, weinig wind en een temperatuur van circa 12 graden- kon de hele nacht in korte broek en korte mouwen gelopen worden.

Na bijna 60km (03.00 uur) was het de beurt weer aan team A om het stokje over te nemen. Omdat de organisatie wilde dat elk team ongeveer gelijk zou finishen moesten we hier (en ook bij het volgende wisselpunt) bijna een uur wachten tot de langzamere teams binnen waren. Vanaf dit moment werd het parcours heuvelachtig en kostte het de lopers meer moeite om de kilometers af te leggen. Een aantal keer kwamen we stukken tegen met een stijgingspercentage van meer dan 15%! Hoewel dit voor de lopers al zwaar was, moesten de fietsers hier afstappen om boven te komen.

De laatste wissel was zaterdagmorgen om 10.45 uur waar team B de resterende 55km zou gaan lopen. De vermoeidheid, wat pijntjes hier en daar en het glooiende parcours maakten deze laatste kilometers pittig. Na ongeveer 20 uur hardlopen kwamen we in Bad Laer aan en werd de laatste kilometer gezamenlijk gelopen. Na de gebruikelijke high fives en felicitaties kregen we van de organisatie de welverdiende medailles omgehangen. Toen volgde al snel het eerste biertje en even later bleek dat we als tweede geëindigd waren in deze Hondsrug Trail Estafette!

Het was wederom een fantastische ervaring en vooral een heel gezellig weekend!

Onze dank gaat uit naar de sponsors: Vorm & tekst Uithoorn, EnduroSportz.nl en Ons Tweede Thuis.